ABOUT

Grieve Gillett Andersen is an award-winning multidisciplinary architecture, interior design, heritage and urban design practice based in Adelaide, South Australia.

 

Our work ranges from education and health facilities, public buildings and urban spaces, commercial, hospitality and retail developments and interiors, heritage conservation and adaptive reuse, transport and infrastructure, performing and visual arts venues, and residential projects, including new buildings, alterations & additions, infill and multiple residential projects.

CONTACT
PROJECTS
CONNECT WITH US

243 Pirie Street

Adelaide 5000 South Australia

Australia

 

Telephone

08 8232 3626

admin@ggand.com.au

 

  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Houzz - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

© 2019 Grieve Gillett Pty Ltd

top of page

ADELAIDE CENTRAL SCHOOL OF ART

PROJECT DETAILS

Client: Adelaide Central School of Art

Location: Glenside, SA

Budget: $2.7 million

Completion: 2013

 

Team

Steve Grieve

Jessica MacDonald

Nicolette Di Lernia

 

Awards

AIA 2014 (SA) Architecture Award in Heritage

Grieve Gillett Andersen worked with the Adelaide Central School of Art over a number of years, assisting with the identification of buildings suitable for acquisition and renovation for relocation of the School.

 

The circa 1899 buildings in which the School now resides were previously the Male Dormitory and Dining Hall for the Glenside Lunatic Asylum, both unoccupied since 1978.  The buildings lend themselves perfectly to an art school, with the large dormitories now teaching studios and smaller ‘cells’ individual studio spaces.  The Dining Hall building has been converted into administration facilities and an art gallery.

The design intent was to provide a clear delineation between old and new.  All existing walls were simply cleaned, retaining their stories, while new insertions provide a stark contrast in colour and material. Services have generally been left exposed. This decision was partly driven by a constrained budget, and with a view to maximising flexibility in the future for the School.

 

The School believes that the iconic buildings and prestigious location will draw new support for the school from business, other education institutions and the community.