ABOUT

Grieve Gillett Andersen is an award-winning multidisciplinary architecture, interior design, heritage and urban design practice based in Adelaide, South Australia.

 

Our work ranges from education and health facilities, public buildings and urban spaces, commercial, hospitality and retail developments and interiors, heritage conservation and adaptive reuse, transport and infrastructure, performing and visual arts venues, and residential projects, including new buildings, alterations & additions, infill and multiple residential projects.

CONTACT
PROJECTS
CONNECT WITH US

243 Pirie Street

Adelaide 5000 South Australia

Australia

 

Telephone

08 8232 3626

admin@ggand.com.au

 

  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Houzz - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

© 2019 Grieve Gillett Pty Ltd

top of page

ALEXANDRA RESIDENCE

PROJECT DETAILS

Client: Private

Location: Rose Park, SA

Completed: 2016

 

Team

Dimitty Andersen

Tim Fenton

Garth Davos

Peeping from behind a neatly restored gothic influenced Edwardian-style bungalow, floats a metal, neo-roman profile clad room, sitting quietly in the background and letting the past take pride of place.


The client wanted a fun and interesting living experience for a growing and exciting young family. Three overlapping rectangular forms in white render, metal and timber unite the new living spaces and first floor bedroom.

 

The long corridor from the existing house expands into the addition, creating a catwalk from which spaces can overlap and be organised. A concealed laundry, sunken lounge, light well stair, dining and an open-air kitchen space run along the east. While a garden strip with planted gravel, decking, a rendered boundary wall and retractable shading runs along the western side of the site.


The concept of layering and overlapping spaces and forms has arranged an open plan around a vertical stairwell, providing both spatial separation and visual continuity. The timber clad light well allows light to travel in from the roof top garden deck.

 

Blocks of materials defining individual areas and changes in heights and scale, amplify the internal terrain. Concealment and delight increase a sense of surprise and joy, while the graphic use of colour in doors and fragments creates compositions across various surfaces.