ABOUT

Grieve Gillett Andersen is an award-winning multidisciplinary architecture, interior design, heritage and urban design practice based in Adelaide, South Australia.

 

Our work ranges from education and health facilities, public buildings and urban spaces, commercial, hospitality and retail developments and interiors, heritage conservation and adaptive reuse, transport and infrastructure, performing and visual arts venues, and residential projects, including new buildings, alterations & additions, infill and multiple residential projects.

CONTACT
PROJECTS
CONNECT WITH US

243 Pirie Street

Adelaide 5000 South Australia

Australia

 

Telephone

08 8232 3626

admin@ggand.com.au

 

  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Houzz - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

© 2019 Grieve Gillett Pty Ltd

top of page

BOWDEN HOUSING DEVELOPMENT

PROJECT DETAILS

Client: ACDEV

Location: Bowden, SA

Budget: $4 million

Completion: 2014

 

Team

Steve Grieve

Michael Buchtmann

Dino Vrynios

Dani Goedecke

56 Seventh Street was the first apartment building to be completed in the renewal of the former industrial area at Bowden. The 16 apartments were among the first 5-star Greenstar buildings in South Australia.

 

Developed as a basic ‘box’, evolved simply to the street with more complex layering to the rear access laneway, a strong industrial form and palette and robust repetitive façade is offset by a finer grained approach in the detailing. 

In plan the ‘box’ is notched to both major facades.  Sizeable Generous voids are cut out of the rear of the building mass providing all bedrooms direct access to natural light and ventilation.  The location of the kitchen on the front elevation recognises the significance of this space.  The corner kitchen window connects north facing external areas and provides direct access to natural light and ventilation.  The semi-contained nature of the kitchen prevents it from dominating the living space.

 

The result is a building that moderates between the remnant industrial context of the location and the domestic nature of the apartment, accommodating both.