ABOUT

Grieve Gillett Andersen is an award-winning multidisciplinary architecture, interior design, heritage and urban design practice based in Adelaide, South Australia.

 

Our work ranges from education and health facilities, public buildings and urban spaces, commercial, hospitality and retail developments and interiors, heritage conservation and adaptive reuse, transport and infrastructure, performing and visual arts venues, and residential projects, including new buildings, alterations & additions, infill and multiple residential projects.

CONTACT
PROJECTS
CONNECT WITH US

243 Pirie Street

Adelaide 5000 South Australia

Australia

 

Telephone

08 8232 3626

admin@ggand.com.au

 

  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Houzz - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

© 2019 Grieve Gillett Pty Ltd

top of page

FLINDERS UNIVERSITY HEALTH SCIENCES

PROJECT DETAILS

Client: Flinders University

Location: Bedford Park, SA

Budget: $8.5 million

Completion: 2010

Team

Paul Gillett

Nicolette Di Lernia

Emma Scott

Adam Sickerdich

 

Awards

AIA 2011 (SA) Commendation and People's Choice for Public Architecture

Steel Design Awards SA High Commendation for Building - Large Projects Steel Design

Grieve Gillett Andersen was commissioned to design a new building for the Flinders University School of Medicine. With its own identity, this building relates to the adjacent Health Sciences building in form and materials, completing the ‘Health Sciences precinct’. The building also responds to and accommodates the existing pedestrian circulation paths from the main campus to the Medical School.

 

The building accommodates a 250 seat lecture theatre; eight seminar rooms; two meeting rooms, amenities, service rooms, and roof terrace. Materials are typically base material finish, robust and yet refined and chosen for longevity of performance and minimal maintenance.  The lighting deliberately enhances the open ‘lantern’ nature of the architecture providing a functional and welcoming contact point for the campus after dark.

 

The prominent site slopes steeply to the northwest. The building, with commanding views sweeping in a continuous arc is designed to respect the site slope. Seminar rooms and the roof terrace address the western views while remaining protected from solar load by the extensive adjustable aluminium louvres. The general and vertical circulation addresses northern views to the CBD.