GOOLWA BEACH HOUSE

Goolwa Beach House
Goolwa Beach House

press to zoom
Goolwa Beach House
Goolwa Beach House

press to zoom
Goolwa Beach House
Goolwa Beach House

press to zoom
Goolwa Beach House
Goolwa Beach House

press to zoom
1/9

PROJECT DETAILS

Client: Private

Location: Goolwa Beach, SA

Budget: NA

Completion: 2011

Team

Steve Grieve

Adam Sickerdich

Garth Davos

 

Awards

AIA 2013 (SA) Architecture Award in Sustainable Architecture

AIA 2013 (SA) Commendation in Residential Architecture

 

DOWNLOADS

Goolwa Beach House

This house is nestled into the coastal dunes, 250 metres from the surf at Goolwa Beach in South Australia. It has been designed to maximise its relationship with and connection to this wonderful dune landscape.

 

The climatic conditions are extremely variable featuring strong winds (bearing sand, salt and rain) from the south west quadrant, cooling on-shore breezes (SE to SW), hot northerlies and occasional breathless warm nights. Accordingly the house has been designed to mitigate the less pleasant conditions while maximising the benefits of the benign weather events.

 

Timber decks to the north and south provide outdoor living opportunities in almost every kind of weather. Variable shading to the northern deck provides amenity in both winter and summer while the solar panels provide shade to the southern deck.

 

This project proves that air conditioning is unnecessary if houses are designed to work with the environment employing simple principles of well controlled cross ventilation, good insulation, external shading and sun control.