GOOLWA BEACH HOUSE

Goolwa Beach Residence
Goolwa Beach Residence

Peter Barnes

Goolwa Beach Residence
Goolwa Beach Residence

Peter Barnes

Goolwa Beach Residence
Goolwa Beach Residence

Peter Barnes

Goolwa Beach Residence
Goolwa Beach Residence

Peter Barnes

1/8

PROJECT DETAILS

Client: Private

Location: Goolwa Beach, SA

Budget: $800,000

Completed: 2013

 

Team

Paul Gillett

Emma Scott

Adam Sickerdich

 

Awards

AIA 2014 (SA) John S Chappel Award for Residential Architecture (New)

This beach house provides a relaxed, comfortable environment for extended family and friends as well as a retreat for the owners.  Arranged as three north/south pods, the central pod accommodates free flowing living spaces over two levels. 

 

Bedrooms, located in the pods to each side afford privacy while still enjoying coastal views.  Decks and generous windows connect each space with the coastal setting.

 

The house is designed to respond to its environment and context.  It is located without disturbing the natural contours of the site and is set down from the road.  The set down, articulation of the plan and projecting decks reduce the visual mass of the house.

 

An outer shell of hardwood cladding will weather over time, further softening the building into the landscape.  This textured carapace provides a counterpoint to the smooth inner linings, which continue the interior walls seamlessly to embrace the north and south decks.   They are exposed once again where the bathrooms and laundry are incised into the east and west facades. 

 

The resulting house is a synthesis of the owner’s lifestyle and design ethos, providing an easy-going escape that makes the most of its coastal setting.