ABOUT

Grieve Gillett Andersen is an award-winning multidisciplinary architecture, interior design, heritage and urban design practice based in Adelaide, South Australia.

 

Our work ranges from education and health facilities, public buildings and urban spaces, commercial, hospitality and retail developments and interiors, heritage conservation and adaptive reuse, transport and infrastructure, performing and visual arts venues, and residential projects, including new buildings, alterations & additions, infill and multiple residential projects.

CONTACT
PROJECTS
CONNECT WITH US

243 Pirie Street

Adelaide 5000 South Australia

Australia

 

Telephone

08 8232 3626

admin@ggand.com.au

 

  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Houzz - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

© 2019 Grieve Gillett Pty Ltd

top of page

HOUSE ON MAYFAIR

PROJECT TEAM

Client: Private

Location: Maylands, SA

Completion: 2015

 

Team

Dimitty Andersen

Tom Doull

Sam Jeyaseelan

 

Awards

AIA 2016 (SA) Majorie Simpson Award for Small Project Architecture

A small addition to the side of an existing residence has created a work-from-home studio that capitalises on the long views and shafts of light afforded to the spaces in-between tightly packed inner- suburban houses.

 

The new addition opens up and connects to another workspace within the existing residence. The two spaces are connected by a book/ display shelf unit. The design resolution prioritised natural light and the attainment of long views despite being located in the inner eastern suburbs and situated on the southern side of the existing dwelling. Long views were achieved in the space between two houses with a façade of full double glazing.

 

From here the philosophy was to enhance what we were able to glean from the site by the utilisation of natural materials and a partially exposed steel roof structure. Careful consideration was given to the relationship of the structural elements to highlight the drama of the skylight floating well above the exposed rafters and allows for a slender roof space that is edged by an exposed PFC that cantilevers in the foreground of the view to the distant trees.

 

The materials for the walls and floor are slate and face brick which act to give the space an external feel that settles it into the landscape. This is further enhanced by the slender planter that penetrates into the space to literally bring plants indoors. The desk is sculptural so as not to be a desk when not in use, the material reflects the client’s passion for modern Scandinavian design.