ABOUT

Grieve Gillett Andersen is an award-winning multidisciplinary architecture, interior design, heritage and urban design practice based in Adelaide, South Australia.

 

Our work ranges from education and health facilities, public buildings and urban spaces, commercial, hospitality and retail developments and interiors, heritage conservation and adaptive reuse, transport and infrastructure, performing and visual arts venues, and residential projects, including new buildings, alterations & additions, infill and multiple residential projects.

CONTACT
PROJECTS
CONNECT WITH US

243 Pirie Street

Adelaide 5000 South Australia

Australia

 

Telephone

08 8232 3626

admin@ggand.com.au

 

  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Houzz - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

© 2019 Grieve Gillett Pty Ltd

top of page

ROSE PARK RESIDENCE

PROJECT DETAILS

Client: Private

Location: Rose Park, SA

Completion: 2011

 

Team

Dimitty Andersen

Tom Doull

 

Awards

AIA 2013 (SA) Architecture Award in Residential Architecture

This project sits in the predominately heritage suburb of Rose Park in the inner suburbs of Adelaide and is an extension to a 1910 bluestone villa.

 

The clients were looking for an addition to the traditional part of their home which had better access to natural light, took advantage of views to the Adelaide Hills and was efficient in its use of space. They were open and supportive of a contemporary architectural vision for the site. The project demonstrates that it is possible to meaningfully contribute to a traditional Adelaide home in a contemporary and sustainable manner. 

 

The ground floor level extension carried through the masonry language of the old building. Solid white walls sculpt new spaces and channel the sunlight and daylight. Carefully placed openings allow for seamless connections from inside to outside and give the occupant views across the site.

 

The upper level is contained in a fluid grey zinc clad form which references surrounding roofing elements. It is disconnected from the front building and appears to float over the ground floor walls. The intersection of the rectilinear ground and curved first floor, has created a double height void that facilitates communication from all areas and affords opportunities for natural light to penetrate deep into the ground floor while exposing some complex geometries.