ABOUT

Grieve Gillett Andersen is an award-winning multidisciplinary architecture, interior design, heritage and urban design practice based in Adelaide, South Australia.

 

Our work ranges from education and health facilities, public buildings and urban spaces, commercial, hospitality and retail developments and interiors, heritage conservation and adaptive reuse, transport and infrastructure, performing and visual arts venues, and residential projects, including new buildings, alterations & additions, infill and multiple residential projects.

CONTACT
PROJECTS
CONNECT WITH US

243 Pirie Street

Adelaide 5000 South Australia

Australia

 

Telephone

08 8232 3626

admin@ggand.com.au

 

  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Houzz - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

© 2019 Grieve Gillett Pty Ltd

top of page

TOORAK GARDENS RESIDENCE

PROJECT DETAILS

Client: Private

Location: Toorak Gardens, SA

Budget: NA

Completion: 2013

 

Team

Dimitty Andersen

Tim Fenton

 

Awards

AIA 2014 (SA) Architecture Award (Alterations and Additions)

 

The Adelaide Review People's Choice Award (Alterations and Additions)

The Toorak Gardens Residence is an extension to an Eastern suburbs bungalow. The project involved adding new living and utility areas to complement the existing private spaces. 

 

The design of the new building establishes strong visual and physical connections to the outdoors.

 

The white central sculptural form captures natural light and provides a backdrop for the theatre of the natural landscape. The north facing façade is positioned adjacent to an existing deciduous tree which shades the glass in summer and enables sun penetration deep into the interior in winter.

 

The Toorak Gardens Residence has a fluid overlapping floorplan across three levels. This has enabled better operational outcomes for the occupants and injected energy and life into their existing home. The large central living volume crisply detailed to encourage contemplation and calm. These central spaces are surrounded by utility areas which are roughly detailed and feather out to the landscape.